lauantai 11. helmikuuta 2012

Lovikka - lapaset

Viime vuonna Novita & Martat kiersivät sukkarekalla ympäri Suomen, opastamassa sukan kutomista. Nyt on vuorossa tumppurekka. Tämän talven aiheena on erityisesti Lovikka-lapanen. Tummpurekasta ja sen aikatauluista löytyy enemmän tietoa TÄÄLTÄ.

Ensimmäiset Lovikka-lapaset on kudottu 1892. Tästä käsin "kutomisesta" kuuluisi ilmeisesti muutes käyttää sanaa neulottu. Itse vaan käytän jostain syystä tätä kudottu, kutoa muotoa, joten anteeksi tämä suomen kielen vääristely... Ala-aste aikainen kässäope, olisi kauhuissaan... Lovikka- lapasista voit lukea enemmän TÄÄLTÄ


Meidän oma Martta yhdistyksemme järjestää myös lähikirjastoomme pienimuotoisen tumpputempauksen. Aiheena tietysti Lovikka-lapanen ja sen lisäksi pidämme tumppunäyttelyn. Näyttelyyn on tarkoitus kerätä erilaisia käsinkudottuja lapasia. Teen sitten postauksen, jossa on kuvia lapasista. Hah onpas kiehtova ja mielenkiintoinen aihe...

Koska tapahtuma on jo ensi viikolla, niin tuli hiukkasen hoppu meikäläiselle ruveta kutomaan näitä Lovikka-lapasia. Tänään kun tultiin uimahallilta ja sain syötyä (sitä eilistä lasagnea, NAM) niin ei kun puikkoihin. Hyvä syy olla sohvalla uudessa Odlo alusasussa, ihanan vaaleanpunainen... Ja kun mieskin lähti mökkijärvelle hiihtelemään:)

Sain vasemman käden lapasen jo valmiiksi, siitä puuttuu vielä rannekeen kirjonta. Toisella ei sitten olekaan niin kiire, kun sitä voi malliksi sitten kutoa siellä  kirjastolla. Luulen kyllä, että teen sen valmiiksi tänä viikonloppuna ja aloittelen sitten uusia. Ne tulee tosi nopeasti, joten kannattaa tehdä!

Ohjeen Lovikka-lapasiin löydät esimerkiksi TÄÄLTÄ. Ohje on Novitan langoille, mutta onnistuu kyllä millä tahansa langoilla. Koska tuo huopautuva lanka on nimensä mukaisesti huovutukseen soveltuvaa, niin käytössä ne vähän "vanuttuu" ja tiivistyy. Silloin niistä tulee pakkasella ulkoilua ajatellen vieläkin lämpöisemmät.

Oma aikaansaannokseni on tämän näköinen. Siitä siis puuttu ne koristelut.Tämmöinen lauantain iltapäivä ohjelma oli mulla tänään. Taidan vielä jatkaa samoissa merkeissä. Tosin haaveilen myös tekeväni perunamuussia ja paistavani wieninleikkeitä & sipulia...

Ihanaa lauantain jatkoa kaikille<3 Vi Ses!

4 kommenttia:

 1. Heips=) Löysin tänne toisen blogin kautta. Ihanat lapaset siellä on työnalla..itse vielä harjoittelen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa kun löysit;) Pari tulossa kovaa vauhtia:D Noi on kyllä aikas super helpot;)

   Poista
 2. Hyvä Kati! Nopeasti sait lapasen tehtyä :) Sitten vaan kynsi-, juuri- tai tiskiharjalla hinkkaamaan sisä- ja ulkopuolelta, jos haluat oikein pörröiset lapaset.

  Kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin mä meinasin vähän pörröttää niitä. Häviää pienet epätasaisuudetkin;)

   Poista

On kiva saada komentti juuri sinulta