torstai 26. huhtikuuta 2012

Siivous

Kummalinen tuo sana siivous. Se saa niin monenlaisia tunteita osakseen. Jotkut ovat intohimoisia siivoilijoita, heidän kotinsa kiiltää tahrattomana ja tavarat ovat omilla paikoillaan. Niissa kodeissa ei rönsyile lehtikasat, vaatteet, lelut tai pyykit pitkin poikin. Lattioilla ei vello lego-meri. Vai onko se vaan järjestelykykyä ja tavaran vähyyttä? Vaikka noihin koteihin menisi "yllättäenkin" käymään, niin aina niissä on siistiä.

Toiset siivoavat kun on pakko tai sitten pakon edessä.

Niin tai näin niin meillä ei asu intohimoinen siivoushullu. Mutta Martta-vinkeillä saa jotakuinkin pidettyä kaaoksen hallittuna;)

Siivoamiseen kannattaa valita sellaisia aineita, joista tykkää. Mun valintoihin vaikuttavat tuoksu, pakkauksen ulkonäkö, ekologisuuskin on plussaa. Parilla aineella selviää hyvin ja lisäksi etikka ja sooda ovat TODELLA käyttökelpoisia! Soodalla esimerkiksi saa tummentuneet kahvi/teelusikat kirkkaiksi samoin kuin tiskialtaan tai kattilat. Ja kuten Rilla muistutti, niin hopeakorujen kirkastamiseen voi myös käyttää soodaa.

Maison belle puhdistusaineet ovat ekologisia ja ihanan tuoksuisia.

Eilisen aurinkoisen päivän mukana sain Mikolta leskenlehtiä. Ne on niin pieniä, että Kivi-tuikkukippo on hyvä maljakko niille. Tänään sataa vettä taivaan täydeltä, niin nuo keltaiset kukat ovat ihan kuin pikku aurinkoja.

Siivoaminen kannattaa jakaa eri päiville. Eli joka päivä tekee jonkun tietyn asian, jolloin ihan järkyttäviltä viikonloppu/vapaapäivä siivouksilta vältytään. Tällä systeemillä voidaan edesauttaa myös perherauhaa:D Ne joilla on isompia lapsia, voivat antaa jokaiselle jonkun homman hoidettavaksi tiettynä päivänä. Mäkin yritän meidän pikkupojille jo vähän ujuttaa kotihommia;)

Jokainen voi luoda itselleen sopivan "taulukon", mutta tässä olisi esimerkki, jota on helppo muunnella omiin tarpeisiin:

Maanantai:
Jääkaapin järjestely. Pyyhi hyllyt ja lokerikot kostealla, muista kuivata!
Keittiön kaappien ja ovien tarkastussiivous. Pöpöt viihtyvät vetimissä ja kaapinovien urissa.
Mikroaaltouunin pyyhkiminen
Pyykinpesu. Voit laittaa pyykit aamulla valmiiksi koneeseen ja käynnistää sen kotiin tultuasi. Jos olet pyykännyt viikonloppuna, jälkikäsittele pyykki eli silitä, mankeloi laita kaappeihin.
Takan luukkujen puhdistus ennen seuraavaa lämmityskertaa

Tiistai
WC.n ja kylppärin siivous.
Välitilojen imurointi

Keskiviikko
Käy läpi lattiakaivot, astian-ja pyykinpesukoneen tiivisteet, kuivasrummun nukkasiivilä yms. kotona löytyvät koneet. Muista laittaa liesituulettimen suodattimet pesuun!

Torstai
Roska-ja jätekaapin siivous
Kukkien kastelu ja hoito
Imurointi
Saunan lattian ja silikonien pesu esim. suihkun yhteydessä

Perjantai
Eteistilan järjestely ja siivous

Lauantai
Imurointi huoneissa, joissa oleskellaan paljon
Tahrojen poisto nihkeällä liinalla lattioista
Lakanoiden, kasvo-ja kylpypyyhkeiden vaihto
WC:n tarkistussiivous
Pyykinpesu

Itse teen "suurimman" siivouksen torstaisin tai perjantaisin. lauantaille on yleensä niin paljon kaikenlaista, ettei imuroinnille jää aikaa. Pyykkiä tulee varmaan pestyä lähes joka päivä... En siis todellakaan nouda mitään ihan orjallisesti, mutta jotain kuitenkin yritän saada aikaiseksi joka päivä. Jos pystyy noudattamaan jotain tälläistä pari viikkoa, niin huomaa jo huiman edistyksen;)

Jotta ei nyt ihan menisi tylsäksi niin kerrotakoon että ei täällä vaan siivoiltu tänään. Aamulla vesisadetta uhmaten kävin lenkilläkin;)

Mä sain viime kesänä siskolta tälläisiä pieniä "lintumökkejä". Edellisessä postauksessa, oli niistä pihapiiri-messuista, joissa samantyyppisiä mökkejä riippui puissa. Mulla kun on vielä nämä koivunoksat elossa, niin laitoin mökit sisälle viihdyttämään.

Ihan kuin just vois pikkulintu kurkkia ikkunasta.

Siivousten lomassa oli pakko vähän relata ja syödä. Seurana oli eilen tullu Koti ja Keittiö sekä turkkilaista jugurttia, kuivattuja karpaloita, saksanpähkinöita, cashewpähkinöitä, pinjansiemeniä ja tietty Hershey's Classic Caramel Sundae Syrup - kastiketta, lurps;)


Kohta taidetaan lähteä poikien kanssa uimahalliin polskuttelemaan. Tänään pitäisi vielä miettiä huomiseen kauppareissuun ostoslistaa eli mitä viikonloppuna syötäisiin. Vapunkin menu kaipaisi vähän suunnittelua... Simat on sentäs valmiina;) Kait kaikki ovat muistaneet siman?????? No ainakin kaupasta ehtii hyvin hakea!

Meille on hankittu uusi grilli ja toiveikkaana ajattelen, että viimeistään Vappuna se vihitään käyttöön, joten menussa ainakin jotain grillattavaa. Mikon toiveena olisi hodareita;)

Vi ses!

13 kommenttia:

  1. Mä rakastin ennen siivoomista. Mutta en enää, en siis todellakaan ole mikään siivousintoilija. :D Mutta meillä ei kuitenkaan näy lehtipinoja tms. Koska haluan ne pois silmistä. ;)

    En jaksaisi siivota joka päivä, joten mun siivous on kaksi kertaa viikossa; Ekana päivänä järkkään, pesen vessan, kylppärin, pyyhin pölyt jne. Ja seuraavana päivänä imuroin ja moppaan. Näin on minulle helpoin. Tosin tiskit ym. laitan tietysti joka päivä.

    Maison Bellet on munkin suosikkeja ja niitä saakin edullisesti Prismasta. Myös Mummi ja minä on ihanan tuoksusia.

    Mukavaa viikonloppua, tännekin tuli Koti & Keittiö eilen. :) Niin ja simaa ja tippaleipiä + munkkeja pitää saada. Kototekoisesta simasta en niin välitä.

    VastaaPoista
  2. Tykkään kanssa Maison belleista. Tällä hetkellä kaapistä löytyy sitrustuoksuinen ja joulutuoksu :)

    VastaaPoista
  3. Jos noilla Maison Belleillä saa siivouskipinän niin menen heti ostamaan... ;) Mä INHOAN siivoamista, mutta vielä enemmän inhoan sotkuista kotia. Siinä sitä on ristiriitaa yhdelle ihmiselle :D Olen joskus kanssa pohtinut, toimisiko tuollainen "lukujärjestys" näissä siivoushommissa, kokeilemisen arvoinen asia!

    VastaaPoista
  4. oooh, toi jogurtti-combo näyttää ihanalta!!!
    meillä siivoaminen helpottui kun lapset muuttivat omiin koteihin!! ;)

    VastaaPoista
  5. Siivoaminen... nii-i, kui se näyttää ton listan myötä ihan hirveeltä urakalta :( Tai sit mä oon surkee äiti siivouksen kannalta, tylsää se ainakin on ;)
    Pojat tekevät meilläkin oman osuutensa, siivoavat ainakin omanhuoneen...

    Meillä noi miehet just vasta suunnittelevat siman tekoa :))
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
  6. Naana: Mä en rakasta siivoamista, mutta silittämistä kylläkin;) Kaikki tekee ihan just niinkun parhaaks näkee. Toi sun malli on kyllä tosi fiksu.

    Meillä on pakko vähän siivoilla joka päivä, siihen malliin syntyy sotkua...

    Joo meilläkin saa Prismasta niitä kohtuu hintaan. Noita "Mummoja" olen haistellut ja tutkiskellut, mutta en ole vielä kokeillut.

    Raparperi: Jouluntuoksu??!! Täytyy metsästää se ensi talvena.

    Tuulentalo:Joo kyllä niillä pystyy herättelemään edes jonkin asteen kiinnostuksen,hih. En mäkään ole
    intoilija, mutta pakko mikä pakko. Eniten mua ärsyttää tavarat mitkä vaeltelevat päämärättömästi pitkin taloa... Se on yksi syy, miksi meillä on kaksi kerrosta. Yläkertan lelukaaos ei häiritse ihan niin pahasti;)

    Annu: muuttoa siis odotellessa;) Juu se on tosi hyvää!

    Marru: Et taatusti ole! Ja ihan sata varmasti kaikki tekee noi hommat, mutta kun se on kirjoitettu niin näyttää tuhat kertaa pahemalta! Ihanaa kun teillä pojat auttaa, täällä menossa samaan suuntaan koulutus;)

    Sima on mun lempparijuomia! Teen sitä joskus kesälläkin...

    VastaaPoista
  7. Nyt kyl tajusin ettei pesukoneen suodatinta ole aikoihin tarkistettu tai siis putsattu. Tuo ruoka on niin namin näköistä.

    VastaaPoista
  8. Annu: Toi jugurtti hässäkkä on hyvää. Joskus laitan siihen myös jotain suolattuja pähkinöitä tai pistaasipähkinöitä, taivaallinen se suolaisen ja makean yhdistelmä...

    Juu noi kaikki pyykin-astianpesukoneiden siivilät ja muut sellaiset jää aika usein putsaamatta...

    VastaaPoista
  9. Hei!
    Tykkään siististä kodista vaikka siivoaminen ei aina niin mukavaa olekkaan. Siivoan ja järjestelen vähän joka päivä, näin ei tule tosiaan yhdelle päivälle liiaa suurta urakkaa. Ja kyllä hyvät siivousvälineet ja puhdistusaineet lisää työintoa :)
    Kaunis kannu kuvissa ja herkulliselta näyttää tuo jogurttihässäkkä, nam!!

    VastaaPoista
  10. Anne: Jugurttia kannatta kokeilla, se on hyvää. Voi laittaa mukaan myös tuoreita mansikoita tai rypäleitä yms. Makean himoonkin passeli;)

    VastaaPoista
  11. Tulin heti :)
    Ja joo. Voi huokaus, miten ihania kuvia sulla on mm Kööpenhaminasta. Huokaus. Tahtoo!
    Mitä tuohon järjestyksen pitämiseen tulee, tuollainen kalenteri olisi poikaa täälläkin. Nyt tää menee vaan niin, että juoksen näiden (lue: lasten ja miehen) perässä imurin ja rätin kanssa koko ajan. Ja lopputulos on - no, siedettävä, mutta vähän hengästyttävää puuhaa.

    VastaaPoista
  12. Rilla: Joo siellä oli tosi ihanaa, vois käydä vaikka kuin usein;)ja Tukholmassa kanssa;) Niinpä siivous on hengästyttävää, ota se aerobisen liikunnan kannalta, hah!

    VastaaPoista
  13. Hyvä siivousrytmi kyllä. Pitäisi meilläkin saada jokin säännöllinen, pitävä suunnitelma. Olen siivouspalvelusta haaveillut jonkin aikaa, saisi semmoisen hyvän "pohjan", josta voisi sitten itse jatkaa ylläpitosiivouksella.

    VastaaPoista

On kiva saada komentti juuri sinulta