perjantai 15. maaliskuuta 2019

siemen - taimi - ja tulevaisuudessa myös sato


                                                                                                     *Yhteistyössä Hankkija, Biolan
                                                                                                       sekä Taimi kirjan kustantaja Readme


On se aika vuodesta kun pieni puutarhaintoinen ihminen hullaantuu täysin siemenpussi valikoiman edessä. Sormet kaipaavat multaa kipeästi. Meillä on ainakin ihan täysi talvi, joten multaterapia tulee tarpeeseen!

Nyt yritin ottaa muutaman pussin ihan maltilla ja katsoa kotona olevat varastot läpi ettei edellisten vuosien ylilyönti toistu... Hankkijan siemenvalikoima on todella laaja, joten aika kovaa itsehillintää vaatii napata vain muutama pussi. Pakko varmaan käydä uudestaan...Yleensä hankin siemenet hyvissä ajoin, mutta multaan laiton kanssa on aina vähän kiire. Nyt ole viisastunut senkin suhteen. Päätin nimittäin, että suorakylvän tänä kautena niin paljon kuin mahdollista. Yksi syy tähän on tietysti se, ettei meillä ole sisällä talossa riittävästi tilaa näille minun taimiviljelmille.

Ajattelin keskittyä nyt aikalailla kukkiin. Näen jo itseni keräämässä oman pihan kukkasatoa ja tekeväni niistä ihania rentoja kimppuja... We'll see... Viime keväänä ihastuin Ruotsissa koristeporkkanaan ja sitähän on ainakin pakko saada. Koristeporkkana on oiva kasvi myös ruukkuun istutettavaksi.

Otin vain yhtä tomaattilajiketta. Todennäköistähän on, että tomaattihulluus iskee ja vielä on aikaa kylvää niitäkin lisää... Tai sitten haalin valmiita taimia kun kasvihuonekausi alkaa.

Tänä keväänä kylvän siemenet Biolanin kylvö- ja taimimultaan. Olen todennut sen hyväksi ja lisäksi se tuntuu sormissakin ihanalta. Kyllä luit oikein, mun mielestä kaikki multa ei aina tunnu kivalta käsissä. Toiset taas on sellaisia, mitä tekisi mieli puristella ja pöyhiä. Jonkinlaista terapiaa varmaan tämäkin.Tälle keväälle ilmestyi sopivasti ihana kirja uutuus. Taimi on Johanna Vireahon ja Hanna Marttisen tuore tulokas kasvikirjojen maailmaan. Otin kirjan riemulla vastaan, koska tiedän että näiden tekijöiden tuotokset ovat aina minun makuuni. Eipä tarvinnut pettyä tälläkään kertaa!

Taimien kasvatus ei ole rakettitiedettä, mutta hyvällä suunnittelulla onnistuu paremmin ja lopputulos on se, mitä on haettukin. Taimi kirja on juuri hyvä jos et ole aiemmin kasvattanut mitään, koska siinä kerrotaan ihan alusta asti, mitä pitää huomioida ja miten edetään. Se antaa hyvät vinkit siihen, millä kasveilla on helppo aloittaa, että onnistuminen on varmempaa. Vaikka kirja neuvoo ja opastaa vasta-alkajia, niin eivät konkarit ja propuutarhuritkaan jää ilman vinkkejä!

Kirjan kuvat ovat kerrassaan ihanat, tätä selailee vaikka nukkumaan mennessä ja saa taatusti ihania unia kasvien kuvia.Odotan innolla, milloin omalla ikkunalla olisi tuollainen näky kuin Taimi kirjan kuvissa. Se aika kyllä koittaa pian, sillä siemenet itävät nopeasti ja tälläiselle hätähousullehan se on vain plussaa. Pääsee nopeasti nauttimaan kasvun ihmeestä.

Aamuisin sitä menee ensimmäiseksi katsomaan joko pieniä vihreitä alkuja on näkyvillä. Aah kyllä tämä kevät on ihmisen parasta aikaa. Paitsi sitten kun tulee kesä:)

Nyt sitten vaan odotetaan milloin sitä vihreää rupeaa mullasta nousemaan. Sen jälkeen sitten odotetaan satoa. Ja muuten ihan vinkiksi, että Taimi saa jatkoa ihan pian pian Sato - kirjan muodossa.


Talvella menehtyneiden viherkasvienkin tilalle voi hankkia uutta ja kasvattaa itse. Avokadot tekevät jo juurta, jee! Kohta multaan. Tiedän, että esimerkiksi Kukkalan Sanna laittaa avokadot suoraan multaan ja sieltä se vihreä rupeaa pilkistämään. Olen itsekin sitä kokeillut ja todennut, että toimii. Tämä vesijuttu on vaan niin nopea, ei tarvitse mitään multaa lähteä varastosta hakemaan siihen hätään kun avokadot on syöty. Ja eihän niitä tarvitse multaan välttämättä laittaa lainkaan. Juuret ovat kauniit kun ne ovat vedessä ja vihreää tulee kivestä esiin vaikka multaa ei olisikaan.

Ihanaa viikonloppua kaikille<3

8 kommenttia:

 1. Kivoja kevätpuuhia! Siementen kanssa maltti on vaikea säilyttää. Minä ajattelin, etten siemeniä ostaisi tänä keväänä, kun edelliset riittävät hyvin. Siltikin tuli eilen hankittua muutama pussi mm. kurpitsan ja kasvihuonekurkun siemeniä, kun sattuivat olemaan kiinnostavaa, itselleni uutta lajiketta. Keväistä viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ei pysy maltti siemenhyllyillä. Tuo on niin tuttua, että entisten lisäksi on aina haettava jotain uutta. Yksi syy on varmsti siinä, että jossain näkee jonkun itselle uuden ihanuuden ja se on pakko saada.

   Poista
 2. Kyllä nämä siemenistutukset on mielenkiintoista puuhaan ja varmasti tämä kirja on hyvä opas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aina yllättävää, mitä sieltä mullasta nousee vai nouseeko mitään. Tuo kirja on aivan ihana. Myöskin sellaiselle, joka ei ole kovin innostunut näistä taimi hommista. Kuvat ovat aivan mielettömän kauniit.

   Poista
 3. Minulla on usein mennyt suorakylvöt pieleen. Luulen, että tämä keväänä en kylvä mitään, vaan tutustun uuteen pihaan kunnolla. Olen yrittänyt opetella malttia puutarha-asioissa ;) Mukavaa lauantai- iltaa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen saanut aika hyviä tuloksia suorakylvöllä. Tosin välillä käy niin, että en muista mihin oon kylvänyt...

   Poista
 4. Sekä Taimi että Sato-kirjat ovat upeita teoksia!
  Kyllä sormet pitää jo välillä upottaa multapussin multaan, koska puutarha on vielä ihan jäässä;)

  VastaaPoista
 5. Noi kirjat on ihan mielettömän ihanat. Kauniit ja täynnä tietoa.

  VastaaPoista

On kiva saada komentti juuri sinulta