tiistai 26. kesäkuuta 2018

Tomaatin kasvatus kasvusäkissä - kastelu kastelualtaalla

                                                                                                                yhteistyössä Biolan ja Hankkija

Vajaa kuukausi sitten laitoin tomaatit Biolanin kasvusäkkiin ja säkin Biolanin kastelulaatikon päälle.
Sain videon tekoon avuksi siskon pojan. Kaikki sujuikin mallikaasti, sekä istutus että video. Ongelmahan ilmenikin vasta sitten täällä bloggerin puolella kun rupesin videota tänne laittamaan:) Viivästyksestä oli kuitenkin se hyöty, että nyt lopussa on kuva tämän hetken tilanteesta: Kasvihuoneessa kaikki hyvin!
 

Mun selostus jätettiin pois, koska tuona sunnuntai aamuna tuuli tosi kovasti eikä meillä ollut sellaista "karva"mikkiä käytössä.

Videon jälkeen laitan kuitenkin mun vinkit, miten homma kannattaa tehdäOikeasti kastelulaatikko ja kasvusäkki kannattaa viedä jo siihen lopulliseen sijoituspaikkaan tai ainakin hyvin lähelle.

Niiden siirtäminen istutuksen jälkeen ainakin yksin on oikeastaan mahdotonta. Lisäksi säkkiä siirtäessä ja nostaessa pitää huomioida, että sen sisältö ei saisi sekottua, koska lannoite ja multa on laitettu juuri oikeaan kohtaan.

Aloita kokoamalla kastelulaatikko ja sen jälkeen nosta säkki laatikon päällä.
Tee ristikkäiset viillot säkkiin vedenotto kohtiin terävällä puukolla, mattoveitsellä tai saksilla.

Säkin päälle on merkitty kohdat johon kasvit laitetaan. Leikkaa ne auki. Työnnä käsi säkkiin ja täytä vedenottoputket mullalla. Aukot voi leikata jo ennen kuin säkin nostaa tuohon kastelualtaanpäälle ja mullan voi sitten laittaa vedenottoputkiin jo etukäteen.

 
Sitten vain kasvit istutetaan istutusaukkoihin. Istutin tomaatteja ja kieputin tukinarun jo tässä vaiheessa juuripaakun ympäri. Tämän kikan olen oppinut Kukkalan Sannalta:)

Tätä kasvusäkkiä voi käyttää myös muiden kasvien kasvatukseen. Kasvusäkkiä voi käyttää myös ilman kasteluallasta. Tosin tämä paahteinen toukokuu ja kesäkuun alku ainakin osoittivat, että kastelualtaasta todellakin on hyötyä!

Kasvusäkin ja / tai kastelualtaan voi hyvin naamioida ympäristöön sopivaksi mm. puurimoilla tai juuttikankaalla. Taitava voi tehdä pajunoksista ihanan rottinkityyppisen korinkin ympärille.

Tässä yllä olevassa kuvassa tomaatit on juuri istutettu.


Tässä sitten taas tilanne nyt! Kiireesti täytyy ruveta ottamaan alaoksia ja varkaita pois.


Kyllä tämän hetken kokemuksella annan vahvan suosituksen niin kasvusäkille kuin kastelualtaallekin:) Koska sekä normikauppojen puutarhamyymälät että varsinaiset puutarhamyymälätkin myyvät vielä todella hyviä isoja taimia, niin ei ole yhtään myöhäistä laittaa tomaatteja tai muita kasveja kasvusäkkiin. Kesää ja kasvukautta on vielä runsaasti jäljellä.

14 kommenttia:

 1. Kiitos videosta kuin myös postauksesta .Olen muutamassa plogissa jo nähnytkin näitä käytettävän . Varmasti on hintansa arvoinen .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä ovat hyviä hinta/laatusuhteeltaan. Tuo kasvusäkki ei mielestäni ole kovin hintava ja onhan tuo kasteluallaskin käytössä monta vuotta. Parahautta näissä ehkä helppous.

   Poista
 2. vastaavia kokemuksia itsellä. Kasvusäkit ovat todella kätevä tapa kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kokeilin ensimmäistä kertaa. Olen ihan innoissani ja aion kyllä varmastikin laajentaa käyttöaluetta ensi kesänä. Jos saisi miehen vaikka rakentamaan jonkun puulaatikon noiden ympärille...

   Poista
 3. Jos varkaat on tomaatilla kasvaneet jo kukkiviksi asti, ei ehkä kannata niitä kokonaan poistaa (kasvi käyttänyt energiaansa niiden kasvatukseen) vaan mieluummin latvoa/katkaista verso kukan yläpuolelta. Muutenkin liian raju karsiminen kerralla voi häiritä tomaatin kasvua. Mieluummin siis varkaat mahdollisimman pieninä pois ja lehtienkin karsiminen pari-kolme per kasvi kerrallaan. :)
  Nim. virheet aikoinaan tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos näistä arvokkaista vinkeistä! En kyllä tiennytkään tuollaisesta mitään. Kävin nyt aamulla katsomassa ja näyttäisi, että en ole vielä ihan totaalisesti myöhässä.

   Poista
 4. Kasvusäkit taitavat olla toimivia, itse en ole kokeillut. Varkaiden poisto on tomaatin kasvatuksen ainut huono asia, en tykkää puuhasta mutta runkotomaateille sitä on pakko tehdä.

  VastaaPoista
 5. Tämä oli minullakin ensimmäinen kerta. Viime vuonna jo mietin niitä. Olen kyllä todella tyytyväinen, koska olen huono muistamaan lannoitusta...

  VastaaPoista
 6. Olis kiva joskus kokeilla, mutta mä olen sen verran liikkuvainen kesäisin, että pahoin pelkään, että tomaatit ei kestä mun menossa.;D On mulla joskus joku yksittäinen kirsikkatomaatti ollut, jonka tomaatteja olen sitten syksyllä kypsytellyt sisällä.:)

  Oikeasti tulin sanomaan, että sulla on ihan törkeän ihana istutuspöytä, joka on liian hieno tuohon tarkoitukseen!:))) Ottaisin tuollaisen kiljuen...<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo viime kesänä hain torista vanhaa pöytää istutus tarkoitukseen ja tuo osui silmään. En kehdannut myyjälle sanoa, mihin tarkoitukseen se oli tulossa... Noissa kastelualtaissa pystyy vihanneksia pitämään pitkäänkin, ilman että täytyy huolehtia kastelusta, koklaappa! Käy kyllä hyvin kukille ym. kastelua kaipaavillekin.

   Poista
 7. Mulla on muutama kasvusäkki, mutta ei kastelualustoja. Sellaiset olisi varmasti käteviä. Kätevä niksi tuo tukinarun kieputus juuripaakun ympärille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu noi kastelualtaat ovat tänä kesänä osottautuneet ihan huippuhyviksi! Sanna on tuon kieputuksen joskus vinkannut ja senkin olen hyväksi havainnut:)

   Poista
 8. Meillä on ollut nyt ekaa kertaa kokeilussa kasvusäkit kurkuille ja meloneille, enkä todellakaan voi moittia. Tuo kasteluallas varmasti vielä parantaa kokemusta huimasti.
  Lueskelin juuri Suvikumpua ja muistin jopa kiittää Marjaa siitä, että hänen blogi oli yksi niistä, joiden takia inspiroiduin oman blogini aloittamaan. Sinun blogisi oli toinen, joten kiitos paljon siitä inspiraatiosta <3 Sinun blogi ihanassa hyväntuulisuudessaan ihastutti minua kovasti jo silloin, eikä se fiilis ole mihinkään kadonnut. Päin vastoin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi "kananen" sun viesti sai ihan kyyneleet silmiin<3 Mä päivitän blogia aika harvakseltaan kun on niin paljon kaikkea muuta härdelliä, mutta kivaa tämä on ja tän kautta olen tutustunut ja tavannut ihan mielettömän ihania ihmisiä, kuten sinäkin siellä<3 Toivottavasti tässä kesällä ehdittäis taas näkemään. Satu vähän puhui, että oisitte tänne päin tulossa niin meinattiin, että ainakin silloin nähtäis mekin:)

   Poista

On kiva saada komentti juuri sinulta