torstai 10. elokuuta 2017

Hyötypuutarha voi hyvin - Plastex arvonta

 
Sateinen kesä on vienyt ehkä kaikista suurimman innon puutarhan hoitoon ja tekemiseen siellä. Onnea on omistaa kasvihuone! Ilman sitä ei olisi tänä kesänä iloittu tätäkään vähää. Aurinkoa tosin kaivattaisiin siitäkin huolimatta. Vaikka taivaalta on tullutkin vettä ihan riittävästi niin kastelukannut ovat käytössä kasvarissa ja niiden kesäkukkien kastelussa, joihin ei vesisade osu. Itse tykkään erityisesti perinteisistä *Plastexin kannuista sekä hauskoista, mutta myös käytännöllisistä Xalan kannuista. Nyt kun ei ole muutamaan päivään satanut, niin huomaa, että kasvilaatikoiden kasveja on kasteltava. Todella paljon nuo salaatit, siputlit ym. vievät vettä.
 
Tomaatin kukkia on runsaasti ja vihreitä palleroitakin roikkuu oksilla. Erityisen ihastunut olen Tigerella lajikkeen tiikerimäiseen raidoitukseen. Hm.. Blondi tajusi nyt että tuo "tigerella" nimihän viittaa ihan selvästi tiikeriin...
 
Myös chili ja paprika ovat tuottaneet hyvin satoa kasvarin suojissa. Nyt otin ne vähäksi aikaa ulkoilemaan, kun on ollut lämpimiä päiviä. Chiliä on itseasiassa tullut niin paljon, että olen kuivattanut sitä myöhempää käyttöä varten. Se on oiva lisä Poppamiehen mausteiden kanssa käytettäväksi, kun talvella tekee mieli tuhtia lihapataa tai ihanaa täyteläistä pastaa...
 
Ruduksen muurinkivetkin ovat löytäneet tiensä kasvarin ympärille. Ei tosin siten, kuin olin suunnitellut. Olisin halunnut ne ns. altaiksi. Eli olsin täyttänyt mullalla ja istuttanut kaikkea ihanaa... Mies torppasi haaveni taas olemalla perin käytännöllinen ja esittämällä muutaman faktan joilla osoitti ettei suuri suunnitelmani ollutkaan ihan "vedenpitävä". No on tuo reunuskin ihan kiva. Siihen saa hyvin ruukkuja ja ensi kesänä ajattelin ihania roikkuvia kasveja, jotka sitten valuisivat vallattomasti alas... No ensi kesänä sitten nähdään miten onnistuu:))
 
Kevättalvella hullaannuin Siemen ja Kone myymälän Pelargonian taimi tarjonnasta. Olen saanut kaikki taimet pidettyä elossa ja osaan on tullut kukkiakin. Nyt siirsin niitä kasvarin lämpöön. En ollut tullut moista ajatelleeksikaan, mutta kun Vaahteranmäen Riina oli hoksannut tämän niin itsekin siirsin pienimmät taimet kasvariin.
 
 
                                                                                                                   *Yhteistyössä Plastex
 

 Kävin tutustumassa Plastexin perinteikkääseen tehtaaseen ja sain mukaani jotain teillekin rakkaat lukijat ja instaseuraajat. Halusin ehdottomasti tuon sumutinpullon myös mukaan, koska se on niin paras. Vesi tulee hienona sumuna ja sillä oli keväällä hyvä kastella mullasta pilkottavia taimen alkuja, ilman että ne kaatuivat multaan. Perinteistä kastelukannuahan tarvitsee tietysti jokainen.

Kerro kommettilaatikossa, miten omat kukat, hyötykasvit, viherkasvit tai muut istukset ovat tänä kesänä pärjänneet ja olet mukana Plastex- tuotearvonnassa. Osallistumisaikaa perjantaihin 31.8 asti. Palkinto voidaan toimittaa vain Suomessa sijaitsevaan osoitteeseen.

Muistattehan Mustilan taimipäivät 26.8, Nähdään siellä!

47 kommenttia:

 1. Meillä ei liiallisesta vesisateesta ole ollut haittaa tänä kesänä täällä Kainuussa. Tänä kesänä on poikkeuksellisesti jouduttu pumppaamaan kaivovettä sadevesitynnyreihin lämpiämään useamman kerran, joten kastelukannuilla on ollut töitä. Tänä vuonna onnistumisia on ollut ilahduttavan paljon, kaikki yrttini (sitruunamelissa, mäkimeirami, salvia, timjami ja iisopit) talvehtivat ilman suojaamisia ja kasvaneet todella rehevästi. Perennoissakaan ei ollut talvivaurioita. Kasvu joka paikassa hyvää, liekö osansa bokashilla, jota olemme harrastaneet jo toista vuotta saaden hyvää multaa ja lannoitetta helposti. Kasvihuone on ollut ensimmäistä kesää ja tuottanut chiliä, kurkkua, tomaattia ja basilikaa. Paprikaa ja maissia odotellaan vielä. Tösin takapakkejakin tullut talon päädyn tuijaistutus kuivahtanut toistamiseen, yli-innokas haravoija haravoi kärhöni poikki, eikä se lähtenyt enää versomaan. Minikurkku karistaa avomaalla kurkun alut. Pioni ei kukkinut. Takapakeista huolimatta kaikenkaikkiaan selkeällä plussalla koko kesä. Osallistun siis arvontaan.

  VastaaPoista
 2. Vettä on tullut ihan kiitettävästi mutta kyllä kannuakin on tarvittu. Talon toiselle puolelle olisi hyvä saada oma kannu. Mukana arvonnassa.
  karhuoja@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Minä en vauvanhoidolta ehtinyt tänä kesänä tehdä juuri mitään puutarhan eteen. Ensi kesänä sitten 👌 mukana arvonnassa rannekaroliina@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Heikosti on mennyt tänä kesänä, kuten jo blogissa avauduinki :/ Mukana arvonnassa :)

  VastaaPoista
 5. Sadetta on saatu. Omia kastelukertoja on ollut täten vähemmän. Koko satokausi on viikon, kaksi myöhässä. Kukat olen saannut kukkimaan ihan kauniisti. Äitienpäivä ruusut( myös viimevuotiset) kukkivat nyt kaikissa ruusun väreissä. Tämä ilahdutaa minua erityisesti.
  tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

  VastaaPoista
 6. Omani ovat kuolleet monet kuivuuteen :S Paahteinen aurinko vie äkkiä mehut maasta.

  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Ihan ekaksi; kastelukannulla on väliä. On tärkeää miten vesi kaatuu nokasta ja miten sitä voi ohjata. Plastexin kannun olen hyväksi havainnut, muutama hutiostoskin on tullut tehtyä. Meillä ei ole juuri tarvinnut kastelusta huolehtia tänä kesänä, kate ja taivaallinen kastelu ovat pitäneet siitä huolen. Ruukkuja ja minikasvarissa kasvavia tomaatteja on kuitenkin tarvinnut muistaa kastella.

  VastaaPoista
 8. Hyvin ovat pärjänneet suojaisessa paikassa. Salli.moilanen35@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Voi tämä kesä... Siis aivan kaaoottinen min kasvatusten suhteen. Keväällä näytti tosi hyvälle. Tomaatit oli valtavia ja niissä oli jo ekat raakileet toukokuun lopussa. Vein ne sitten kasvihuoneeseen ja kas, hallayö tulossa, vinkki netissä: laita kynttilöitä. HASARDI! Kaikki tuhoutu SAVUN takia. aaargh! No, ei muuta kun uutta aloitusta. Sain haettua taimia puutarhaystäviltä ja hyvin alko kasvu. Kunnes oli vaan kylmyyttä, kylmyyttä ja sadetta...niin ja kylmyyttä. Tällä hetkellä tomaateissa on raakileita, mutta tosi vähän (ps, mullakin on tigarellaa kasvamassa). Niin ja hei, ne kasvihuoneen kaverit lopulta selvis kaikki ;) Lähtivät uuteen kasvuun, mikä oli kyllä yllätys. Vesimeloneissa on ekat pienet melonit, jeij! Paprikat alkaa punastelemaan, pavut hyvässä kasvussa. Tänään syödään ekaa kertaa omia pottuja ja porkkanoita. Aika siisti fiilis. Eli ei nyt ihan niin hasardi kesä ollutkaan, mitä alku antoi ymmärtää, mutta aika moinen tunteiden myllerrys on kyllä puutarhurilla käynyt ;)

  Ja hei, tervetuloa lukemaan myös minun blogia: https://maatiaiskananen.vuodatus.net/

  t.Hilu :)

  VastaaPoista
 10. No joo, tomaatithan näivettyivät jo taimina keväällä, vaikka lähtivät hyvin kasvuun. Oli vaan niin pimeää! (meillä talokin aika pimeä, joten kun aurinko ei paista niin auts). Sadetta ja viileää on piisannut koko kesän, tuloksena: osa salaateista mätäni, lehtikaali on aika aneemisen näköinen, raparperi kasvoi jonkin verran, ja sitten sekin mätäni... Herne on tykännyt, tosin siitäkin on osa paloista alkanut mätimään. Retiisit ovat kasvaneet hyvin, eivätkä ole tuon vesimäärän jälkeen yhtään kitkeriä, heh :) Porkkanat eivät ole kasvaneet juuri yhtään, vaikka ajoissa laitoin. Kukat ovat kukkineet huonosti ja kukkimisaika on ollut surkean lyhyt. Etenkin pioni kärsi ja osa kukista kuoli puoliksi avautuneina :( En muista, milloin olisi näin huono kevät/kesä ollut...
  talviuninalle(at)gmail.com

  VastaaPoista
 11. Ei ole tarvinnut kastella monenakaan päivänä juu..hyvä etteivät hukkuneet :D
  ulla-79@jippii.fi

  VastaaPoista
 12. Mukana ollaan. Alkukesällä kasvu lähti aika heikosti käyntiin, oli niiin kylmää.. Nyt jo rehottaa ja muutaman kerran pitänyt kastellakin. :)

  hippohiiri at gmail.com

  VastaaPoista
 13. Kuten Cheri sanoi, kastelukannulla on todellakin väliä ja kestävällä sihdillä vallankin. Usein on niin, että kannu kestää, muttei sihtiosa ja varaosia on vaikea saada - tuotekehittelyn paikka ilman muuta. Kaikki taimettamani kasvit voivat hyvin ja kasvavat, kiitos katteen ja taivaallisen kastelun. Sitä on tullut tarpeeksi ja sopivassa suhteessa ilman muuta, rakeita ei meille ole onneksi satanut kertaakaan. Lämmintä odotellaan, jotta sato kypsyisi.

  VastaaPoista
 14. Kasvimaa voi hyvin sateista huolimatta, kerrankin ollaan selvitty ilman kastelua. Kasvihuoneessa kaivataan kipeästi lisää aurinkoa, onneksi sitä on luvassa tällä ja ensi viikolla. Hyvä kastelukannu on tärkeä puutarhassa, samoin sumutinpullo kun kasvattaa taimia itse.

  VastaaPoista
 15. Täällä itärajallakin on kylmää ja sadetta piisannut. Hyvin talvehtineet pelargoniat ovat vasta nyt nupuilla. Mukaan arvontaan.mummolta@gmail.com

  VastaaPoista
 16. On satanut aivan liikaa. Herneet menivät aivan täysin pilalle :/
  nannaliini10@gmail.com

  VastaaPoista
 17. Pelargoniat pärjänneet hyvin kuten yleensä, eivät onneksi vaadi ihan hirveästi hoitoa.

  VastaaPoista
 18. Hyvin ovat pärjänneet! Ainoastaan herneet hieman paloivat paahteessa. emilia_ho@hotmail.com

  VastaaPoista
 19. Istutuslaatikoissa hyötykasvit ovat pärjänneet tosi hyvin ja satoa on päästy jo maistelemaan. Niitä ei juuri ole tarvinut kastella tänä kesänä. Kasvihuoneessa minulla on ensimmäiset taimivauvat tulossa, lähinnä siis salaattia ja muuta nopeaa kasvatettavaa. Mukana kivassa arvonnassasi. Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 20. Kasvit on hyvin pärjänneet. Tukemista on pitäny korkeemmille tehä kun kasvu on ollu kova. Laatikkoviljelystä on satoa korjattu ja sipulit on seuraavana vuorossa! Tiällä on ollu rajuja ukkoskuuroja, rakkeita ei oo satanu.

  VastaaPoista
 21. Meillä on mennyt tänä kesänä hieman heikosti. Kasvihuoneesta on kuollut paljon taimia eikä eloon jääneetkään ole paljoa tuottaneet.

  unelmiaonnesta(at)gmail.com

  VastaaPoista
 22. Kasvatuskaapissa ovat kasvaneet hyvin, mutta jostain syystä minun kasvatuslaatikkoistutukset eivät ole oikein kasvaneet :/
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 23. Aivan liikaa vettä, nihkeästi aurinkoa. Kukkia on pitänyt yrittää pelastaa räystään alle suojaan ja nostella mahdollisuuksien mukaan aurinkoon. Yrteistä on ollut iloa pitkin kesää, ihana hakea tuoretta ruoan sekaan takapihalta.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 24. Satanut aivan liikaa, eikä aurinkoa ja lämpöä ole saatu. Juhannuksena oli vielä pakkasöitä. Huonosti mennyt tämä vuosi.
  matsalikka@gmail.com

  VastaaPoista
 25. Näyttäpäs siellä hienolta..Niin kaunista ja vehreää😍Täälläkin on vettä tullut enemmän kuin tarpeeksi..Jotkut kukista ovat siitä kärsineet..Toiset taas tuntuvat vain tykkäävän😊Kasvihuonetta-maata minulla ei vielä olekkaan😊Kaunista elokuuta🌞

  VastaaPoista
 26. Mukana! :) Hyvin ovat pärjänneet. Välillä on pitänyt kastella. Mari.h_84@netti.fi

  VastaaPoista
 27. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 28. Aika hyvä kesä hyötykasveille, ja muillekin:) Meillä ei ole satanut läheskään niin paljon kuin viime kesänä, mutta riittävösti kuitenkin. Vielä tarvitaan lämpimiä päiviä, että tomaatit ja chilit punastuvat kunnolla

  VastaaPoista
 29. timjami ja rosmariini on menestynyt hyvin mutta persilja ei tänä vuonna oikein ole halunnut kasvaa

  jessicalonnberg@hotmail.com

  VastaaPoista
 30. Kukat ovat voineet hyvin, mutta muut eivät ole oikeen pärjänneet tänä kesänä :)
  hilsan@luukku.com

  VastaaPoista
 31. Avomaankurkut kasvavat hyvin ja kastelukannua tarvittaan, kun ovat ruukuissa :)

  VastaaPoista
 32. Aika huonosti tämä kesä on puutarhassa mennyt. Satanut liikaa, eikä lämpöäkään ole ollut tarpeeksi. Tällä viikolla menivät myös sateiden takia kesäkukat aika surkeaan jamaan. Sitkeästi yritän ne vielä pelastaa, kesää kuitenkin vielä vähän jäljellä. Nurmikko taas on tykännyt keleistä, rehottaa oikein hienosti ja tuuheasti :)
  ellijapii@gmail.com

  VastaaPoista
 33. Kukat on kasvaneet hyvin, ei ole ollut liian kuuma ainakaan. kaikki on vihreää, rehevää ja raikasta. Nytkin sataa. :) paivansini3@luukku.com

  VastaaPoista
 34. Perennat alkoivat kukkia myöhään, pelargonitkin vasta kun toin ne kaupunkiin lasitetulle parvekkeelle. unisposti(at)gmail.com

  VastaaPoista
 35. Kukat ovat kasvaneet hyvin paljosta vesisateesta nauttien mutta salaatit ovat lähes kaikki mädäntyneet liiasta sateesta. Mukana arvonnassa.
  klaara49@luukku.com

  VastaaPoista
 36. aika surkeasti, pienet taimet nimenomaan kaatuivat multaan... vanhemmat kasvit ovat ihan OK pärjänneet :-) ansode@gmail.com

  VastaaPoista
 37. Tomaatit ja chilit kasvaneet hyvin. :-)

  Sara.rokman@gmail.com

  VastaaPoista
 38. Kaunis kivireunus kasvihuoneellasi! Roikkuvat kasvit sopivat tuohon varmasti mainiosti. Minun istutukset on voineet tänä kesänä ihan hyvin, tosin kasvit ovat keskittyneet lähinnä kasvamaan kokoa. Suuresta kukkaloistosta tai vihreyden runsaudesta en vielä ole päässyt nauttimaan, sillä suurin osa kasveista on istutettu vasta tänä vuonna. Siemenkylvöistä osa menestyi ihan hyvin, mutta monet sain tapettua liikakastelulla jo esikasvatusvaiheessa. Mukana kivassa arvonnassa! :) (keijunkukkanen@outlook.com)

  VastaaPoista
 39. Kesäkukat ovat ainakin pärjänneet kohtalaisen hyvin. Ainoastaan dahlian kanssa oli ongelmia. On kai tullut lannoitettuakin niitä aika hyvin. Mansikoitakin tuli kiitettävästi. Perennapenkeissä olisi paljon parantamista, sillä kaikki istuttamamme liljat eivät ole kasvaneet kovin hyvin... ja rikkaruohoja on tullut kitkettyä liian vähän. Noh, vielähän tässä ehtisi. :) hiltuha(at)gmail.com

  VastaaPoista
 40. Kukat ainakin ovat olleet kovin kituliaita =). Mukaan kivaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 41. En enää jaksa pitää hyötypuutarhaa muuta kuin kesäkurpitsat kasvatamme itse ja oliko syynä huono kesä, että uudet lajikkeet eivät menestyneet. Lehtikotiloita on myös ollut runsaasti, juuri äsken keräsin kolme isoa, jotka olivat syöneet daalian lehtiä. Kesäkukkaset nyt jotenkin menestyneet samoin kuin puutarhamarjat, herkut ja vatut. Arvonnassa mukana ja mukavaa elokuun jatkoa sinulle. nina40fi@gmail.com

  VastaaPoista
 42. Viileämpi kesä on näkynyt perennoissa ja hyötykasveissa. Tarvitsisi saada nyt helleaalto kylmyyden sijaan, jotta kasvit ehtisivät mukaan. Onneksi jotain satoa tulee. Kasveja on pitänyt ajoittain kastella kasvilaatikoissa ja useammin sateen suojassa olevia ruukkukasveja. Tämä kesä ei ollut unelmien kasvatuskesä.

  VastaaPoista
 43. Kasvarissa on ihan mukava sato, kasvilaatikoissa perunat, kesäkurpitsa ja lehtikaalit ovat voineet hyvin, mutta muut ovat kärsineet liiasta märkyydestä. Mukana arvonnassa. Hyvää syksyn aloitusta!

  VastaaPoista
 44. No mutta heti osallistumaan arvontaan kun kerran tänne tieni löysin☺️ Kasvimaan kanssa on meillä onnistuttu tänä vuonna erityisen hyvin. Luulen että suurin jelppi on ollut kunnon katteet, heinä sekä tuoreena, että kuivana paalista.

  VastaaPoista
 45. Muuten hyvin, mutta viime vuonna istutetut monivuotiset kukat eivät nousseet :(.
  -minttu47-
  minttu47@gmail.com

  VastaaPoista
 46. Vettä on ainakin tänä kesänä tullut taivaalta sen verran, ettei kauheasti ole tarvinnut kastella.
  Toivottavasti ensi kesä olisi vähän toisenlainen...
  Ihanaa, kun pioni kukki, viime vuoden taukovuoden jälkeen.
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista

On kiva saada komentti juuri sinulta