keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Pitkästä aikaa - kaikenlaista

No johan on vierähtänyt aikaa viime postauksesta. Ei kyllä ole ehtinyt koneella juurikaan käymään. Sisko lähti kotiinsa, plääh... Miehellä on kyllä vielä lomaa, joten tässä penkin ja pöydän välissä ei ehkä vieläkään tule vietettyä niin paljon aikaa;) Kukas sitä nyt kesällä ylipäätänsä ehtisi tietsikalla notkua?!

Kiirettä siis pitänyt viikon verran. Tässä vähän kuvia siitä, mitä on puuhailtu;)

Käytiin ihan oikeasti maalla. Siis mäkin asun ihan maaseudun tuntumassa, mutta jotenkin tämä ei tunnu NIIN maaseudulta kuin missä  vanhin sisko asuu... Niiden talolta on tälläiset näkymät. Nämä eivät ole heidän lehmiään, vaikka maitotilaa pitävätkin.


Tuliaisiksi leivoin saaristolaisleipää.


Eikä se olisi mitään ilman graavi- ja kylmäsavulohta... Tai no kyllä mulle käy myös mäti & smetana, silli, kallenmätitahna, voi...


Ruoka on aika tärkeä asia mulle. Koen sen yhdistävänä tekijänä. Ruokaileminen ja herkutteleminen kokoaa yhteen perheen ja ystävät. Sen ääressä on mukava vaihtaa kuulumisia, parantaa maailmaa, seurustella ja olla vaan yhdessä. En ole mikään ns. lohturuoka tyyppi enkä "gurmeekokki", vaan mielestäni ruoka ylipäänsä on onnen tunnetta ja mielihyvää tuottava juttu. On ihanaa nautiskella hyvästä ruuasta hyvässä seurassa tai sitten vaikka ihan itekseen...

Tässä nyt kuitenkin tullee saaristolaisleivän ohje. Jos et ole sitä tehnyt, niin kannattaa tehdä! Se on helppo tehdä ja NIIN hyvää!!!

7dl piimää
50g hiivaa
2dl mallasta (Tuoppi kotikalja)
2dl vehnälesettä
2dl ruisjauhoja
2tl suolaa (voi laittaa reilummin)
6,5dl vehnäjauhoja
2dl siirappia

Jos haluat käyttää koko piimä litran niin lisää kuivia aineita sekä siirappia kutakin desin verran enemmän. Taikina on löysähköä!

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne piimään. Lisää viimeiseksi siirappi.

Jaa taikina leipävuokiin. (mulla 3 litran vetoista, voi käyttää myös folio vuokia, jos ei omista leipävuokia)

Anna kohota 1,5 tunia ja paista 175 asteessa 1,5 tuntia. Kun paistoaikaa on jäljellä puolisen tuntia voit valella leipiä siirappi/vesi seoksella

Leipä on tosi pehmeää uunista otettuna ja se on parempaa seuraavana päivänä  ja paranee vanhetessaan.

Tämän ohjeen olen saanut hyvältä ystävältäni ja tällä ohjeella leivon saaristolaisleivät myös myyjäisiin. Uudessa Glorian ruoka & viini lehdessä oli myös hyvä ohje. Se on hyvin pitkälti sama kuin tämä.

                             ************

Ehdin käväistä moikkaamassa kolmea ihanaa tyttöstäkin;) Mun kaveri oli loihtinut ihanaa sitruuna marenki kakkua... siitä ei nyt ole kuvaa, mutta herkkua se oli. Olen itsekin tehnyt samaista, mutta piirakkavuokaversiona.



Olen ehtinyt myös ommella pöllötyynynpäällisiä;) Siskokin vei yhden jonkun kaverinsa pojalle tuliaisiksi, se  on kuulemma HULLUNA pöllöihin;) Kaikesta kiireestä huolimatta olen myös makoillut sohvalla ja lueskellut ja katsellut telkkaa, ihmettelen vaan, että mitähän sieltä, kun tuntuu, että ohjelmat sen kun huononee... Aloitin pitkästä aikaa myös neulomisen. Olen luvannut yhdelle mun ystävälle neuloa palmikkotyynynpäällisen ja ajattelin, että nyt olisi hyvä aika aloittaa.


Mökkiä on pikkuhiljaa päästy sisustamaan. Vielä tarvis verhoja ja mattokin voisi olla lattialla, vaikkakin vasta maalattu lattia on kyllä sellaisenaan tosi kaunis. Yöpyminen kuitenkin  on jo mahdollista. Pojat sitä mieluusti harrastavatkin;) Yritän laitella parempia mökkiotoksia kun ehdin.


Sain laitettua mansikatkin jo pakastimeen ja meidän onneksi edelliset mökin omistajat ovat pitäneet pientä mansikkamaata. Eli tarkoittaa sitä että saamme nauttia tuoreista mansikoista ihan tosta noin vaan omassa pihassa! Voiko ihanampaa olla??? Ihan luksusta! Toissa päivänä keräsin pari litraa kypsiä mansikoita parempiin suihin. (Eli ei sorsille!)


Mökkitonttia ollaan raivattu ja siinä sivussa nautittu myös veneilystä. Vaikka mä en eka kerralla ihan kamalasti tainnutkaan nauttia, sen verran aallokkoa oli mukana:D



Mutta mitäs sitten tiistai iltana olikaan... Niin kuten aiemmin mainitsin, että ruuasta voi nauttia myös yksin. Pojat halusivat jäädä mökille yöksi ja mä sain nautiskella ihan itsekseni Allsång på Skansen:D Sain laulaa ihan täysillä Herreystä ja Abbaa... Kukaan ei komentanut olemaan hiljaa tai hihitellyt...

Ja kun ruuasta on siis kyse niin herkuttelin maalaisleivällä, jonka päällä oli becel gold margariinia, brié-juustoa, oliiviöljyä ja "pizzasekotusta". Eli voitele leivät, laita päälle brié, laita mikroon n.30sek lorauta päälle oliiviöljyä ja pitsamaustetta. Ja nauti viinin kanssa... Mutta jotta uskonne siihen, että saatan olla hiukan outo, säilyisi, niin en ottanutkaan viiniä, vaan glögiä...  Jälkkäriksi jäätelöä, jonka päällä oli aitoja alkuperäisiä amerkikkalaisia JellyBeanseja! Sitä en enää jaksanut kuvailla...




Jospa nämä päivitykset tulisi nyt vähän reaaliaikaisempina, toivoa sopii;) On kyllä vähän ilmojen haltijoistakin kiinni, jos nimittäin on aurinkoista, niin eihän kukaan ole koneella, eihän?

Mukvaa keskiviikkoa, heippa!

6 kommenttia:

  1. Kuulostaapa ihanalta tuo teidän loma.
    Mun isän sukulaiset asuu myös maaseudulla, maitotilat on nykyää tyhjillään, sillä kaikki ovat eläkkeellä. Tunnelma tosin siellä on :)

    Me ei olla ehditty mökille olleenkaan, varsinkaan tänä viikonloppuna en edes haaveile, sillä meillä on niin ohjelmarikas viikonloppu tulossa:) (Jos ei sada)

    Tuota saaristolaiseleipä ohjetta on pakko kokeilla, on nimittäin meidän herkkua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti olette jo ehtineen mökille. Leipä on tosi hyvää ja helppo tehdä!

      Poista
  2. Saaristolaisleipää nam, niin herkkua. Oikein ihanaa kesän jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on;) Samoin sinnekin! Toivotaan aurinkoisia ja lämpimiä päiviä:D

      Poista
  3. Mahtavia tunnelmapaloja! Teidän mökki näyttää tosi raikkaalta ja kodikkaalta..

    Ja kiitos saaristolaisleivän ohjeesta, sitä täytyykin täällä saaristomökillä päästä ensi tilassa kokeilemaan. Ollaan tähän asti ostettu saaristolaisleivät kirkonkylän torilta ja nautittu silli-sipulisörsselin kanssa.

    Olen kanssasi NIIN SAMAA MIELTÄ ruuasta, varsinkin näin kesällä sen yhdistävä voima korostuu. Ulkoilmassa, savustetun ahvensaaliin äärellä, lettukesteillä jne.

    Ihania kesäpäiviä sinne, nauttikaa lomasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Ihania kesäpäiviä saareen ja nauttikaa saaristoleivästä;)

      Poista

On kiva saada komentti juuri sinulta