torstai 15. helmikuuta 2018

Huonekasvien henkiinjäämisopas - How not kill your houseplant

Kevät keikkuen tulevi! Vielä eletään talvikuukautta, mutta kyllä aamuisin kun linnut jo laulavat ja joskus aurinkokin pilkahtaa, niin tuntuu jo ihan kevään tuoksu. Vai olenko vain yltiö positiivinen:))

No tämä alkaa kuitenkin olla sitä aikaa kun ruvetaan kevätkylvöihin ja vaihtamaan huonekasveille multia ja ruukkuja.

Olin ihan täpinöissäni, kun postilaatikkoon kolahti Gummeruksen kirja Huonekasvien henkiinjäämisopas. Sen on Suomentanut Maria Kivelä ja alkuperäinen englanninkielinen How not to kill your houseplant on Veronica Peerlessin käsialaa. Haluaisin kovasti myös tuon englanninkielisen version, koska tykkään lukea kirjoja niiden alkuperäiselläkin kielellä jos vain mahdollista.

Tuo alkuperäinen kirjan nimi on kyllä todellakin hulvaton! Ja niin sopiva meikäläiselle, kuten tämä kirjakin, joka siis saapui kreivin aikaan. Viimeisen parin kuukauden aikana on nimittäin viherkasveja lentänyt kompostiin ennätystahtia ja ennen niin "viidakkomainen" Hakolan riippuhylly ja sen alla oleva senkki loistavat tyhjyyttään. Ei kiva... Jotenkin ahdistun vieläkin kun joudun heittämään jonkun kasvin pois. Olen jo päässyt hyvän matkaa paremmalle puolelle, mutta silti tunnen syvän pistoksen ja epäonnistumisen tunteen. Vihersisustaminen alkaa meillä olla muisto vain...


Kirjasta löytyy hoito-ohjeet reilulle sadalle huonekasville. Alussa perehdytään huonekasvin valintaan ja siihen, mitä pitää ottaa huomioon kun kasvia valitaan. Ei riitä, että on tarkkana kun on ostamassa kasvia, vaan myös kotona täytyy valita oikeanlainen sijainti ja mahdollisesti uusi ruukku ja istuttaa kasvi tuoreeseen multaan. Ruukun valinnassa on otettava huomioon, että sen pohjassa on reiät, joiden kautta liika vesi pääsee pois. Monesti kasveja kastellaan liikaa. Itse kastelen monesti liian harvoin ja lannoituksen kanssakin on vähän niin ja näin. No tästä kirjasta saa niksit tähänkin pulmaan:)

Olen sentäs säästynyt tuholaisilta, mutta joku muu hoitovirhe tai huonelämpötila kaataa kasveja kuin viikate heinää... Kirjasta löytyy hyviä vinkkejä tuholaisten torjuntaan ja olemassa olevien nitistämiseen. Yleisimmät tuholaiset on kuvailtu ja kerrottu niistä täsmätietoa.

Unelmassani on enemmän keltaista kuin vihreää, en ole vielä raaskinut tätä heivata ja toivon että saan sen vielä elpymään. 


Menninkäisenlehden olen hankkinut syksyllä ja se on menestynyt hyvin, samoin kuin sen taustalla näkyvä sukulainen Peikonlehti, olen kiitollinen
Kilpipiielasta olin onneksi ottanut poikasia, koska ainakin toinen isommista on melkolailla pudottanut lehtensä.


Ja kyllähän se niin on, että vihreästä tässä unelmoi itse kukin. Kaiholla katselen lumen keskellä olevaa kasvihuonetta. Sohvat ovat peittyneet vihreään ja tyynyjen viherkuviot lievittävät viherjanoa. Myös Sonja varmaan uneksii makoilevansa vihreällä nurmella:)

Kivaa loppuviikkoa kaikille<3 Pidetään kasveista huolta ja upotetaan sormet multaan!

 

20 kommenttia:

  1. Mun unelma näytti paljon kamalammalta viime keväänä, mutta niin se vain heräsi henkiin kun sai kunnolla vettä! (Minäkin siis olen huono kaselija)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihana kuulla! Toi herätti toivonkipinän, kyllä tämä vertaistuki on parasta<3 Mä en tajuu kun aina sanotaan, että kasveja kastellaan liikaa, mä en todellakaan kuulu niihin...

      Poista
  2. Tuollaiset täsmäohjeet ovat parhaita!
    Ensiapuneuvoja tarvitsee jokainen, joka yrittää vihersisustaa suomalaisessa kodissa. Talvella on niin pimeää, mutta kuitenkin lämmintä ja kuivaa, että siinä on monet kasvit ihmeissään. Täällä tarvitaan exrahoitoa, moneen muuhun maahan verrattuana. ;)

    VastaaPoista
  3. Totta puhut! Mulla on viime keväänä hankittu kasvilamppu, siitä on varmasti ollut apua, mutta luulen, että tuo takan lämmitys on liikaa kasveille, vaikka yritän pitää ne mahdollisimman kaukana. Toi on eka kirja, missä on todella kattavasti kasveja. Todella hyvä kirja:)

    VastaaPoista
  4. Olispa aiheellinen opas tähänkin huusholliin! Uskollisesti olen jälleen ostanut uusia kasveja ja yritän pitää niitä kesään asti hengissä, jolloin siirrän ne työpaikkani sisustukseen. Kotona syytän ilmalämpöpumppua, että se tappaa meillä kaikki kasvit, tiedä sitten onko siinä perää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen tuota kyllä! Ihan mielettömän hyvät neuvot. Kyllähän tämä lämmityskausi varmasti on osasyynä viherkasvi katoon. Vaikka kuinka yritän siirtää meillä kauemmas takasta niin silti niitä vaan kupsahtaa. Sama juttu varmastikin tuon lämpöpumpun kanssa, jos ovat lähellä kun se pöheltää lämmintä ilmaa niin ottavat varmasti nokkiinsa. Pidän peukkuja, että selviävät kesään asti sinunkin kasvit, tai ainakin niin hyvin, että sitten ne taas elpyvät:)

      Poista
  5. Kiitos paljon tästä kirjavinkistä :). Taidankin hetimiten tutkailla, löytyykö kirjastosta.

    Ryytyneeltä näyttää tällä hetkellä mun kasvit. Varmaan eniten valon puutetta, ja mieli tekisi jo alkaa antaa niille lannoitettakin, mutta olen joka kevät yhtä epävarma sen suhteen, milloin on liian aikaista. Sen kyllä huomaa paremmin, milloin on liian myöhäistä :D. Ei enää paljon lannoitteet auta, kun ruukussa on pelkkää ruskistunutta käppyrää.

    Tosi kivat tyynyt! Mun silmään hirmu piristävät, mutta näköjään jonkun toisen mielestä unettavat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että tätä saa kirjastosta, jos ei niin laita toive että hankkivat. Meillä ainakin toimii:) Tuon kirjan mukaan lannoittaa voisi jo ihan hyvin ja jos olet vaihtanut mullan niin sitten vasta pari kuukautta sen jälkeen.

      Itsekin tykkään noista kasvityynyistä, on kertynyt muutama:)) Sonjalla on hyvät unenlahjat, emäntäänsä tullut:))

      Poista
  6. Pirteän vihreään tyynymaailmaan olisi mukava kellahtaa Sonjan viereen - ja unksia tulevasta kesästä.
    Tuollainen viherkasvikirja olisi juuri nyt tarpeen. Kumma, että kasvit selviävät pimeimmän talven, mutta nyt valon lisääntyessä huimasti ne näyttävät heittävän pyyhkeen kehään, yksi toisensa jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis juurikin näin, tammikuun alusta oon saanu heivata kasveja kompostiin. Varmaan ne saa jonkun valosokin😂

      Poista
  7. Kivan oloinen kirja :) onneksi kohta pääsee täysillä kylvöhommiin eikä tarvitse valoa pohtia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu on kyllä, kuvat ovat hyviä ja asiat selitetty selkokielellä. Niin valon määrä lisääntyy päivä päivältä, se on ihanaa!

      Poista
  8. Hih..käydään just koulussa läpi ruukkukasveja ja niiden hoito-ohjeita. Oikeastaan kaikki tykkäisi viileämmästä sisäilmasta näin talvisin ja patterien lämpö on niille myrkkyä. Sanoinkin miehelle, että pitäis olla se vanha hirsitalo lasikuisteineen mun kukille ;)

    Kuulostaa ihan älyttömän hyvältä kirjalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistoajankohta tuolle aiheelle! Niinhän se on, että nyky talot ovat liian lämpimiä ja tiivitä. Mutta itse kyllä tykkään lämpöisestä:) Meillä ei onneksi ole pattereita kun on tuo lattialämmitys, niin se haitta on pois. Mutta tuo uuni... Mutta ei voi olla lämmittämättä kun sen antama lämpö vaan on niin ihanaa ja kyllähän sähkölaskukin kiittää:) Täytyy ensi talveksi miettiä jotain uusia paikkoja, mihin syksyllä rupeaa kasveja sijoittamaan.

      Poista
  9. Varmasti on hyvä ja innostava kirja. Puutarha,kukka ja ruoka kirjoja ei ole koskaan liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo noita kirjoja vois olla kuinka paljon vaan ja silti ei oo tarpeeksi:))

      Poista
  10. Tuo kirja varmaan lainaantuu joskus paimelantielle.. :) terkuin Essi

    VastaaPoista
  11. Heips, on pitänyt jo aiemmin kysyä, oletko jo ehtinyt hankkia kirjan englanniksi? Minulla olisi ylimääräisenä. ;-) terkuin Maria K.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips, en ole nähnyt englannin kielistä, oispa kiva!

      Poista

On kiva saada komentti juuri sinulta